Breaking News

A megújuló energiaforrások használata manapság egyre nagyobb hangsúlyt kap a fosszilis energiahordozókkal szemben. Nem is csoda, hiszen a nap sugarai akkor is elérnek a föld felszínére, ha nem teszünk velük semmit; ráadásul bőségesen rendelkezésre állnak. Akkor már miért ne aknázhatnánk ki a lehetőséget? Éppen emiatt számos fejlesztéssel igyekeznek a szakemberek azon, hogy a napelem minél hatékonyabban működjön, ezzel megfelelő mennyiségű áramot biztosítva a háztartásoknak. De mi az a 4 érv, ami miatt mindenképpen érdemes a napenergiát választani? Nézzük is meg!

Mi a napenergia és mi a napelem?

A napenergia olyan hő és fény, ami akkor is eléri a bolygónk felszínét, ha nem használjuk ki az ebben rejlő lehetőségeket. De honnan jön ez az energia? A Nap tulajdonképpen egy csillag, melynek belsejében a hidrogén a magfúzió hatására héliummá alakul át. Ez a kémiai reakció jellemzően hő és fény kibocsátásával jár, így ez az energia szabadul fel a fúzió során.

Mivel a Nap tevékenysége jelentős, mi pedig messze vagyunk tőle, ezért a felszabaduló energiának csak a töredéke éri el a bolygó felszínét, ami így is közel 60 kW-ra tehető percenként. Ez pedig sokkal több, mint elég ahhoz, hogy fenntartsa az életet a bolygón és napelemek segítségével áramot is termelhessünk vele.

De mi az a napelem?

A napelem egy olyan fotovoltaikus panel, melynek felülete félvezető, kémiailag felületkezelt szilícium lapból készül. Így a használat során a napenergia hatására megindul az elektronok folyamatos vándorlása a felületen, ezért elektromos tér és feszültség keletkezik. Az így létrejövő feszültséget az elektrongyűjtő sínek (bus bar) gyűjtik össze, melyek a főbb string-hez vezetik majd a már egyenáramnak nevezhető villamos energiát.

Következő lépésként a rendszerbe kapcsolódó inverter feladata lesz a létrejött egyenáram váltóárammá alakítása, hiszen a háztartásokban jellemzően váltóárammal működnek a berendezések. De milyen előnyei vannak a napenergiának? Miért érdemes felhasználni?

Ez egy ingyenes energiaforrás!

A világ lakosságának egyre nagyobb igénye van a napelem által termelt villamosáramra. Hiszen ma már nemcsak kisebb háztartási gépek, hanem számos elektronikus eszköz, komplett fűtési rendszerek és még akár a járművek is villamos árammal működnek. Ahhoz, hogy a megnövekedett energiát biztosítani lehessen, már nem túl környezetbarát megoldás elhasználni a fosszilis energiahordozókat és elindítani a szénerőműveket, atomerőműveket.

Cserébe viszont a napelem alkalmazásával akár ingyen energiához is juthatunk, emellett a napenergia használata tiszta, alternatív energiaforrás a fosszilis energiahordozók kiváltására. Arról nem is beszélve, hogy mennyi pénz takarítható meg az évek során! Főleg, ha még a fűtésrendszer is elektromos elven működik.

Kihasználhatók a kihasználatlan földterületek, valamint a tető

A napenergia akkor is eléri a Földet, ha nem használjuk fel ezt a természetes energiát a napelem segítségével, így mindenképpen érdemes kiaknázni a lehetőségeket egy zöldebb jövő érdekében. Óriási földterületek vannak szabadon, ahol senki semmit nem termel.

Emellett a tetők is olyan olyan felületek, amit látszólag semmire sem lehet hasznosítani. Az ilyen hatalmas felületeket azonban rengeteg napsugárzás éri az év minden napján, így érdemes napelemmel felszerelni ezeket. Így a napenergia nem vész kárba, az áramigény pedig bőven fedezi a szükségleteket akár még a közelebbi városokban is.

Kevesebb villamosenergia-veszteséget okozhat

Napjainkban a villamosenergia jellemzően még az erőművekből érkezik a háztartásokba. Az elektromos áram szállítása azonban még mindig veszteséggel járhat az elektromos vezeték ellenállása miatt, így nagyobb távolságoknál nagyobb lehet a veszteség is. A napelemes áramtermelés azonban sokkal közelebb vihető a fogyasztókhoz, így az áram ellenállásból eredő vesztesége is jelentősen csökkenthető.

Jót tesz a környezetnek

A napenergia felhasználásával rengeteget tehetünk bolygónk szennyezettségének csökkentésére és annak érdekében is, hogy saját szénlábnyomunk minél kisebb lehessen. A napelem alkalmazásával kevesebb fosszilis energiahordozót égetünk el, így a károsanyag kibocsátás, az üvegházhatású gázok és a mérgező vegyi anyagok levegőbe juttatása is alacsonyabb mértékű lehet.

Ez pedig frissebb levegőt és tisztább környezetet is jelent már rögtön a saját házunk közelében is. Így nemcsak világszinten, de makroszinten is sokat tehetünk önmagunkért, a bolygónkért és a gyermekeink jövőjéért is.

Összefoglalás

A napenergia tehát ingyen érkezik bolygónkra, amit érdemes napelem segítségével felhasználni egy tisztább életért és jövőért. Számos előnye között megemlíthető, hogy a kihasználatlan területeken is remekül termel, így nincs probléma a helyhiánnyal, illetve az áramszállítási veszteséggel sem kell számolnunk. Szüksége lenne napelemes rendszerre? Keresse fel bátran az Aleron Energia szakembereit, akik minden kérdésre válaszolnak!