Breaking News

Akik először használnak indukciós főzőlapot, azok általában egy kis ügyetlenkedéssel kezdik a műveltsort, de ha egyszer ráéreznek, öröm lesz rajta főzni. A következő cikkben összeszedtünk néhány tippet, hogy a használat már az első perctől gördülékenyen menjen!

1. Vonatkoztassunk el a gázfőzőlaptól

Ha valaki egész életében gázfőzőlapot használt, akkor valószínűleg jól ismeri a szükséges beállításokat a tökéletes végeredményért. Mivel az indukciós főzőlapon azonban nincs nyílt láng, eltérő módon fog viselkedni. Ez némi megszokást igényelhet, tekintve, hogy mondjuk, hamarabb felmelegszik. Példának okáért egy fazék víz felforralása nagyjából 2-3 perc, ugyanez a gázfőzőlapokon 6-7 percet vesz igénybe. Egy Miele főzőlap segítségével azonban különösen könnyű lesz az átállás, hiszen a Tempcontrol funkció még a legkülönfélébb ételek esetén is egyenletes főzési eredményt nyújt.

2. Hozzá való edénykészletet használjunk

Amikor valaki először próbálja az indukciós főzőlapját használni, némi gondba ütközhet, amikor a serpenyő látszólag nem akar felmelegedni. Elromlott valami? Netán valamit rosszul csináltunk? A készüléknek azonban semmi baja, csupán nem a megfelelő anyagból készült edénnyel próbálkoztunk. Az indukciós főzés ugyanis az elektromágnesesség elvén működik, ami azt jelenti, hogy az alumíniumból, rézből és üvegből készült edények nem megfelelőek ide, így mágnesezhető edénykészletre lesz szükségünk.

3. A megfelelő helyre tegyük az edényt

A minél hatékonyabb főzés érdekében az edényt mindig a legmegfelelőbb főzőzónára helyezzük. Ez pedig nemcsak a gyorsaság miatt számít, de az energiatakarékoskodás miatt is. Ha nincs kedvünk figyelni erre, akkor nagyon fogjuk szeretni a Miele főzőlap állandó edényfelismerés funkcióját, ami egyet jelent azzal, hogy a készülék magától képes felismerni az edény méretét az igazán hatékony főzésért.

4. Használjuk fel a maradékhőt

Gázfőzőlap esetében, ha elalszik a láng, a serpenyő melegítése azonnal abbamarad. Ezzel szemben egy indukciós főzőlapnak kell valamennyi idő, amíg teljesen lehűl a felülete. Ebből pedig nagyon ígéretes előnyt kovácsolhatunk magunknak: érdemes pár perccel a főzés vége előtt kikapcsolni a készüléket, hiszen ilyenkor még áraszt annyi hőt magából, hogy befejezhessük vele a főzést. A Miele főzőlap például eleve rendelkezik maradékhő kijelzővel, ami nemcsak a biztonság szempontjából érdekes, de jelzi nekünk, hogy meddig rotyoghat még az étel, amíg teljesen ki nem hűl a főzőzóna.

5. Kapcsoljuk ki, ha végeztünk

Győződjünk meg arról, hogy a főzőlap ki van kapcsolva, amikor nem használjuk – különösen akkor, ha gyerekek is vannak a közelben. Az indukciós kivitelt ugyanis könnyebb véletlenül úgy felejteni, hiszen mint már említettük, itt nincs nyílt láng. Szerencsére a Miele főzőlap már elnézi nekünk, ha elfelejtkeztünk volna róla, hiszen automatikusan kikapcsol, ha szokatlanul sokáig üzemel egy főzőzóna.

+1. Tisztítsuk le minden főzés után

Attól még, hogy az indukciós főzőlap felületére sokkal kevesebb eséllyel ég rá a kiömlött ételmaradék, még nem jelenti azt, hogy soha nem kell megtisztítani. Jó hír viszont, hogy az indukciós kivitel tisztítása meglehetősen egyszerű, mivel egy lapos felületről van szó. A Miele főzőlap tökéletesen sík kerámia felületére például kezdésnek elegendő egy egyszerű mosószeres lemosás és öblítés, súroló hatású tisztítószerekkel azonban ne kísérletezzünk, mert megkarcolhatjuk a felületet.