Breaking News

A geotextil szó hallatán sokaknak elsőre nem igazán ugrik be semmi – pedig az ápolt és rendezett kert kialakításának egyik nélkülözhetetlen eleméről van szó. A használata rengeteg előnnyel kecsegtet, ezért nem meglepő, hogy egyre gyakrabban alkalmazzák mind magán, mind professzionális célokra. Cikkünkből megtudhatja, hogy pontosan mi is az a geotextil, és hogyan kell azt rendeltetésszerűen használni.

A geotextil fogalma

A geotextil vagy geotextília egy olyan tűnemezelt szálszerkezettel rendelkező, filcszerű anyagból készült, hőre lágyuló textilmatéria, amely segítségével az egyes talajrétegeket hatékonyan el tudjuk egymástól választani. Igen sokrétűen felhasználható a virágágyásban vagy a veteményeskertben, de ideális a térburkolatok, kerti utak, kialakított pihenőhelyek környékének rendben tartására is.

Mire használható a geotextil?

Amint azt láthatjuk, a geotextil számos helyzetben jelent ideális megoldást: elsősorban gyomosodás ellen szokták alkalmazni a haszonnövények védelmére és a kert esztétikájának megőrzésére. A geofilccel – mert így is szokták emlegetni – hosszútávon megőrizhető és stabilizálható a talaj, remek lég- és vízáteresztő képessége pedig folyamatos táplálást biztosít a zöldségeknek és virágoknak. A főbb funkció között említhető az elválasztás mellett a gyomelnyomás, a szűrés, hőszigetelés és a vízelvezetés. Tipp: az ANRO webáruház kínálatában minőségi Nortene geotextíliák kaphatók kedvező áron, szupergyors kiszállítással.

A geotextília használata

A geotextil egyik hatalmas előnye, hogy a használatához nem szükséges szakember segítsége és semmilyen előzetes szaktudás. Egy roppant egyszerű és könnyen elsajátítható műveletről van szó, amely még a hobbikertészeknek sem okozhat problémát. Két fajta módozat kínálkozik a geotextília lefektetésére: az egyik növényültetés előtt, a másik pedig ültetés után.

Amennyiben ültetés előtt fektetjük le a geotextil fóliát, egy kicsit könnyebb dolgunk lesz, miután nem kell alkalmazkodni a már meglévő növények helyéhez. A leterítést követően ássuk be a földbe a széleit, és jelöljük ki a kívánt tő- és sortávolságot a palánták számára. Ezután egy éles eszközzel vágjunk egy megfelelő méretű „X”-et a geotextilbe, majd egy lapáttal alakítsunk ki ültetőgödröket. Ügyeljünk arra, hogy a fólia minél szorosabban vegye közbe a növényeket.

A másik esetben annyi a különbség, hogy miután beástuk az ágyás szélébe kb. 20 cm mélyen a geotextíliát, az alatta lévő növények lombozatához mérten vágjuk az „X”-et a fóliába. Ezután óvatosan kerítsük be vagy hajtogassuk a növény alá a négy darab háromszöget. Nagyobb cserjék vagy facsemeték esetében a leterítésnél a szélétől egyenes vonalban vágjuk be a geotextilt addig, amíg el nem érjük a növény tövét, majd alakítsunk ki egy akkora rést, amin keresztül az kényelmesen elfér.