Breaking News

Új ingatlan építésekor a vonzó megjelenés és a praktikum mellett legalább olyan fontos – különösen napjaink megnövekedett rezsiköltségei mellett – annak energiafogyasztása. Amikor energiatakarékos házakról van szó, számos tényezőt fel kell mérni, hogy hosszútávon sokat lehessen spórolni az üzemeltetésükön: cikkünkben összeszedtük a legfontosabbakat, amelyek jelentős befolyással vannak egy épület energiahatékonyságára.

Körültekintő tervezés

Mint az életben oly sok minden, egy új ház vagy lakóépület építése is alapos, körültekintő tervezést igényel. Érdemes olyan tervezőt alkalmazni, aki már az előzetes tervekben is átfogóan foglalkozik az ingatlan energiafogyasztásával és végez egy előzetes energetikai kalkulációt is. Nem kell feltétlenül komplikált tervezésre gondolni – pusztán vázoljuk fel a szakembernek, hogy mily módon képzeljük el otthonunk használatát és mi az, amire feltétlenül szükségünk van. Egy megbízható tervező elegendő gondot fordít az energiatakarékossági elvekre, a korszerű épületszerkezetre, a legoptimálisabb fűtésrendendszerre vagy a megfelelő hőszigetelésre.

A megfelelő építő- és szigetelőanyagok kiválasztása

Amikor egy épület energiahatékonyságának növeléséről van szó, elsőre szinte mindenkinek a szigetelés ugrik be. A hatályos építésügyi szabályok előre kikötik, hogy az ingatlannak milyen hőszigetelő képességekkel kell rendelkeznie, amelyhez elengedhetetlen a megfelelő építőanyagok megválasztása.

Ami nagyon fontos, hogy mindenképp a szakértő által előre meghatározott anyagokkal dolgozzunk, mint például megfelelő vastagságú homlokzati szigeteléssel. Ellenkező esetben feltétlenül egyeztessünk tervezőnkkel, ugyanis más alapanyagok használata jelentős befolyással lehet az épület energetikai hatásfokára. Tipp: a Metalloglobus Webáruházban kapható energiahatékony épület- és tetőszigetelési rendszerek szakszerű telepítésük esetén jelentősen csökkentik az ingatlan üzemeltetési költségeit.

Alkalmazzunk passzív fényenergiát és megújuló energiaforrást!

Magyar szabályozás szerint egy ingatlan energiaigényének legalább 25 százalékát megújuló energiaforrásokból kell biztosítani, pl. tűzifa, biomassza, biogázok, geotermikus vagy légtermikus energia. Manapság egyre inkább a középpontba kerül a napenergia hasznosítása az építőiparban. Ez nem is csoda, miután korlátlan mennyiségben rendelkezésre álló, környezetbarát és ingyen energiaforrásról van szó. Egy épület megfelelő tájolás valamint minőségi nyílászárók esetén hatékonyan benntartja a meleget az egyes helyiségekben, ráadásul napos időben nincs szükség mesterséges fényforrásra sem.

Egy napelemes rendszer telepítésével közvetlenül tudunk előállítani elektromos áramot akár a kelleténél is nagyobb mennyiségben, más szóval energiát tudunk későbbre elraktározni. Amellett, hogy a módszer teljesen környezetbarát, a használatával gyakorlatilag teljesen lenullázhatjuk rezsiköltségeinket. Ha ehhez még korszerűsítjük és automatizáljuk a fűtéstechnikát (egy hőszivattyút például napelemmel is üzemeltethetünk), rengeteg többletköltséget megspórolhatunk.