Breaking News

Régi bútor, új ruhában: keltsd életre megunt éjjeliszekrényedet krétafestékkel

Amikor egy régi, megunt bútor új életre kel némi szín és kreativitás segítségével, az valódi művészi elégedettséggel tölthet el minket. A saját kezűleg felújított (DIY) tárgyak nem csupán a szemünknek szépek, hanem a lelkünkre is üdítően hatnak. Próbáld ki te is, például bújtass új ruhába egy kopott éjjeliszekrényt krétafesték segítségével.

A bútorfelújítás nemcsak a kreativitásodat hívja elő, hanem lehetőséget ad arra is, hogy egyedi és személyre szabott tárgyakkal vedd körül magad. Ráadásul környezettudatos tevékenység is, hiszen ha valamit felújítasz, akkor azt nem dobod ki, nem cseréled le, hanem új külsőt és funkciót adsz neki, így pedig kevesebb hulladékot termelsz. Ráadásul krétafestékkel dolgozni igazán gyerekjáték!

A krétafesték előnyei

A krétafesték a bútorfelújítás terén valódi “jolly joker”-nek számít, nem véletlenül, hiszen számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik:

  • A krétafesték nem igényel különleges technikát vagy eszközt. Állaga ideális ahhoz, hogy simán csússzon az ecset vagy a festőhenger alatt, lehetővé téve az egyenletes fedést.
  • Alkalmazásakor általában nincs szükség alapozóra vagy a bútor előzetes csiszolására. Ezzel időt és erőfeszítést spórolhatsz meg – különösen hasznos, ha kezdő vagy ezen a területen.
  • A krétafesték matt, természetes finish-t eredményez, ami vintage vagy rusztikus megjelenést kölcsönöz a bútornak, ami manapság nagyon népszerű a lakberendezés terén.
  • A krétafesték vízbázisú, nem káros a környezetre és az egészségre, valamint nincs kellemetlen szaga.
  • Széles színválasztékban kapható, amelyek könnyen keverhetők egymással, így egyedi árnyalatokat hozhatsz létre.
  • Gyorsan szárad, ami lehetővé teszi, hogy egy nap alatt több réteg festéket is felvihess, és gyorsan befejezhesd a projektet.
  • Szinte lehetetlen elrontani vele a felújítást, de ha valami hiba csúszna a folyamatba, akkor sincs okod aggodalomra, mert a krétafesték könnyen javítható. Egyszerűen csak meg kell várni, amíg a festék megszárad, majd át is festheted az érintett területet.
  • A krétafesték jól csiszolható, ezáltal még egyenletesebb felületet lehet elérni.
  • Bár a krétafesték matt és porózus, egy jól felvitt viasz- vagy lakkbevonattal nagyon tartós és könnyen tisztítható, fényesebb felületet kaphatsz, ami évekig megőrzi a bútor szépségét. Fontos, hogy lakkozás előtt mindenképpen csiszold át vékonyan a felületet.

Így újítsd fel a bútorodat krétafestékkel

A bútorfelújítás krétafestékkel nem ördöngösség! Ennek ellenére azt javasoljuk, hogy kezdj egy kisebb bútorral, például egy éjjeliszekrénnyel, ne pedig egy komplett konyhával. S, hogy pontosan hogyan állj neki? Mutatjuk!

Előkészítés

Először is, távolítsd el a fiókokat és a fogantyúkat az éjjeliszekrényről. Bár a krétafesték alkalmazása előtt nem szükséges semmilyen előkészítés, ha pattog az előző festék a bútoron, érdemes picit megcsiszolni a felületet, hogy sima legyen.

Festés

Keverd jól össze a krétafestéket, majd vidd fel az első réteget az éjjeliszekrényre. A lelkes kezdők általában szeretik a nagy, látványos felületekkel kezdeni a festést, de érdemes ezt egy kicsit átgondolni – inkább a nehezen elérhető részekkel vagy a szekrény aljával kezdjed és úgy haladj a nagyobbak felé. Ha mindenhova felhordtad a festéket, hagyd megszáradni és ha szükségét érzed, ismételd meg a folyamatot egy második réteggel.

Utómunka

Végül, amikor a festék teljesen megszáradt, helyezd vissza a fiókokat és a fogantyúkat. Ha szeretnéd, ezekből is feltehetsz újakat, hogy teljesen friss és harmonikus legyen az összkép.

+1 Tipp: Lakkozd le vagy viasszal dörzsöld át a bútort – ettől kevésbé lesz rusztikus megjelenésű, viszont sokkal ellenállóbbá és könnyebben tisztíthatóbbá válik.

Mit érdemes észben tartani, ha krétafestékkel dolgozol?

Krétafestékkel dolgozni nem bonyolult és nem is macerás, ám ahhoz, hogy a lehető legjobb eredményt kapd, érdemes néhány praktikus tanácsot és szempontot szem előtt tartanod.

Munkatempó

A krétafesték gyorsan szárad, ezért érdemes zökkenőmentesen és hatékonyan dolgozni. Mielőtt hozzákezdenél, készítsd elő az összes szükséges eszközt és anyagot, hogy ne kelljen félbeszakítanod a munkát.

Felület előkészítése

Bár – ahogyan fentebb is áll -, a krétafesték egyik előnye, hogy nincs szükség csiszolásra vagy alapozásra, egy már lakkozott vagy fényes bútor esetén mégis célszerű lehet egy finom csiszolással előkészíteni a felületet, hogy a festék jobban tapadjon.

Rétegek száma

Az eredménytől függően lehet, hogy több réteg festékre is szükség lesz. Ez egyáltalán nem biztos, hiszen a krétafesték általában egy rétegben is jól fed, de kettővel már biztosan eléred a teljes fedést – valamint tartósabb is lesz az eredmény. Arra azonban ügyelj, hogy mindig hagyd megszáradni az egyes rétegeket a következő felvitele előtt.

Ecset vagy festőhenger?

Az ecsettel való festés texturált, rusztikusabb megjelenést eredményez, míg a festőhenger simább, egyenletesebb felületet hoz létre. A választás a preferenciáidtól és a projekt jellegétől függ.

Ne alkalmazd minden felületen

Bár a krétafesték sokféle felületen használható, kerüld a nem porózus és nagyon sima anyagokat, mint például a fém vagy a műanyag, mert a festék nehezen tapad meg rajtuk.

Védőbevonat alkalmazása

A krétafesték porózus és matt, így, ha igazán ellenálló felületet szeretnél, akkor fontos a védőbevonat (pl. viasz vagy lakk) alkalmazása – ennek köszönhetően a bútor ellenállóbb lesz a kopással és a karcolással szemben, igaz, rusztikus jellegéből is veszít némiképp.

Tisztítás és karbantartás

A végleges felület tisztításánál kerüld az erős vegyszerek vagy súrolószerek használatát, hogy ne sértsd meg a festékréteget.

Tesztelés

Ha bizonytalan vagy a festék színében vagy abban, hogy milyen textúrát fogsz kapni, végezz egy kis tesztet a bútor egy kevésbé látható felületén, például a fiók alján vagy a szekrény hátulján. Így biztosan nem ér meglepetés.

És ne feledd! Az éjjeliszekrény felújítása csupán a kezdet! Na, melyik bútorod lesz a következő, amit új ruhába öltöztetsz? Látogasd meg a https://www.kreativfestek.hu webáruházat, ha minőségi krétafestéket szeretnél venni rendkívül kedvező áron!