Breaking News

Minden autótulajdonos felteszi magának a kérdést, amikor először vásárol autógumit: vajon a sok közül melyik abroncs lesz számomra a legmegfelelőbb? A válasz számos tényező függvénye, ezért ami ismerősünknek bevált, közel sem biztos, hogy számunkra is a legjobb választás.

Milyen szempontokat vegyünk figyelembe abroncsvásárláskor?

Mezey Tamás, az Autógumi Pláza gumiabroncs webáruház társtulajdonosa szerint minimum három tényezőt kell feltétlenül átgondolni, mielőtt pénzt adnánk ki új autógumikra: az autógumi üzemeltetési körülményeit, a jármű típusát, valamint az egyéni preferenciákat.

„Hogy milyen típusú gumiabroncs lesz számunkra az ideális választás, azt nagy mértékben befolyásolja a használatának módja. Átlagos körülmények között – normál sebesség, száraz aszfalt, lakott terület – nem érezhetők az egyes autógumik közötti különbségek. Megnövekedett terhelés esetén – pl. autópályán nagyobb teljesítménynél – vagy kritikusabb körülmények között – forró, vizes vagy jeges úton – azonban már korántsem viselkednek egyformán. Általánosságban elmondható, hogy a prémium és középkategóriás abroncsok megbízhatóbban viselkednek extrémebb körülmények között. Ha viszont főként városban használjuk autónkat átlagos feltételek mellett, egy gazdaságos gumi is tökéletesen elegendő.”

Mezey Tamás az abroncsok kiválasztásánál második szempontnak az autó típusának figyelembevételét nevezte meg. Ezzel kapcsolatban is megosztott velünk néhány jótanácsot.

„A felsőkategóriás autók értelemszerűen előnyösebb tulajdonságokkal rendelkeznek, mint az átlagos gépjárművek. Az abroncsok nagymértékben befolyásolják a kocsik teljesítményét vezetés közben. Egy kevésbé minőségi autógumi ennek következtében az egyébként prémium autók előnyös tulajdonságaira negatív hatással lesz. Ezért hüvelykujj szabályként azt érdemes megjegyezni, hogy választott abroncsunk mindig rendelkezzen legalább akkora, de inkább nagyobb „tudással”, mint autónk. Az idősebb, kisebb teljesítményű vagy ritkábban használt járműveknél megfelelnek a gazdaságos vagy középkategóriás autógumik is. A felsőosztályú kocsikhoz viszont mindenképp prémium minőségű abroncsokat válasszunk.”

Mezey Tamás végezetül a saját elvárásaink fontosságára hívta fel a figyelmet. Miután mégiscsak mindenki saját maga fog járni autójával, ezért véleménye szerint az egyéni preferenciákra is érdemes hangsúlyt fektetni vásárláskor.

„Vásárlás előtt ajánlott megnézni a kiszemelt autógumik tesztelése során kapott eredményeket. Olyan hasznos információkat tudhatunk meg ugyanis az egyes abroncsok tulajdonságairól, mint például, hogy hogyan viselkednek száraz illetve nedves úton manőverezés vagy fékezés közben, milyen a kopásuk, gördülési ellenállásuk, üzemanyag-fogyasztásuk stb. Ha a legtöbbet szeretnénk vezetés közben kihozni autónkból, akkor csakis a prémium kategóriás autógumik jöhetnek szóba. Városi használatkor és átlagos körülmények között a középkategóriás abroncsok is bőven hozzák a kötelezőt. Ha pedig hajlandók vagyunk kompromisszumot kötni autónk használatában a kedvező árért cserébe (pl. kevesebbet használjuk a járművet, ritkábban megyünk el vele hosszabb utakra stb.), az alsó kategóriás abroncsok is remekül megállják majd a helyüket.”