Breaking News

Az utóbbi években egyre jobban terjed a modern technológiák, és ezek gyakorlati beépítése az oktatásba. A tanulásmenedzsment-rendszerek, a játékosítás, a videóval támogatott tanulás, a virtuális és a kiterjesztett valóság csak néhány példa arra, hogy a technológia miként javította a diákok tanulási élményét és az oktatás tervezését.

Azonban a mesterséges intelligencia (magyarul rövidítve MI) berobbanásával hamarosan az egész tanulási folyamat átalakulhat. A mesterséges intelligencia az emberi gondolkodási folyamatoknak a gépek, különösen a számítógépes rendszerek általi szimulációja. Konkrét alkalmazásai közé tartoznak a szakértői rendszerek, a természetes nyelvfeldolgozás, a beszédfelismerés és a gépi látás. Ez rengeteg kaput nyit meg az oktatásban, a mindennapi életünkben és a munkában, ezzel egy időben azonban sok veszélyt is rejthet magában.

Ebben a cikkben összegyűjtöttük a fontosabb tudnivalókat a mesterséges intelligenciáról, valamint arról, hogy hogyan befolyásolja a tanulási folyamatot, és miért érdemes foglalkozni vele.

Az MI alkalmazása a tanulási folyamatban

Jelenleg a mesterséges intelligenciát különböző módszerekkel alkalmazzák az oktatásban. A diákoknak állandó támogatást nyújtó chatbotoktól kezdve a személyre szabott tanulási algoritmusokig, amelyek alkalmazkodnak az egyes diákok igényeihez. Ilyenek például a a tanulásmendzsment-rendszerek és az online vitafórumok.

A mesterséges intelligenciával működő eszközöket az adminisztratív feladatok automatizálására is használják, például a feladatok osztályozására és a visszajelzések adására.

Előnyök és hatások az oktatásban

A tanulók teljesítményére és preferenciáira vonatkozó adatok elemzése révén a mesterséges intelligencia segíthet a pedagógusoknak olyan személyre szabott óratervek és értékelések létrehozásában, amelyek igazodnak az egyes tanulók erősségeihez és gyengeségeihez. Ez javíthatja a diákok elkötelezettségét és motivációját, valamint végső soron jobb tanulmányi eredményekhez vezethet.

A mesterséges intelligencia forradalmasíthatja a tudományos kutatást azáltal, hogy nagy mennyiségű adat gyors feldolgozását és elemzését, új felfedezések feltárását, hipotézisek felállítását és a hagyományos módszereknél gyorsabb irodalmi áttekintést tesz lehetővé.

A mesterséges intelligenciát alkalmazó programok – köztük például a ChatGPT is – visszajelzésekkel és javaslatokkal segítheti a kutatókat a tanulmányok megírásában, illetve a helyesírás átnézésében. Azonban azt érdemes tudni, hogy ez a felület sajnos sokszor hamis vagy becsült válaszokat ad, így egyelőre még nem a legmegbízhatóbb segítő program, és sok aggály merül fel a használt tanítási adatbázisokkal kapcsolatban.

Kihívások és lehetséges aggályok

A mesterséges intelligencia modellekkel kapcsolatos aggályok közé sorolható a tanárok állásvesztéstől való félelme. A mesterséges intelligenciamodellek állandósíthatják az előítéleteket, ha elfogult adatokon képzik őket, és nehézségekbe ütközhetnek az egyénre szabott tanulási igényekkel. Az MI-ajánlások vagy visszajelzések hibái befolyásolhatják a tanulási eredményeket.

Jövőbeli kilátások és következtetés

A mesterséges intelligencia változásokat fog hozni a tanulási folyamatban, ugyanis képes elemezni a tanulók adatait, például a jegyeket, a tanulási mintákat és a preferenciákat. Így a tartalmakat és az oktatási módszereket az egyéni igényekhez lehet igazítani. Ezzel segít a diákoknak a saját tempójukban tanulni és személyre szabott támogatást kapni, így az oktatás hozzáférhetőbbé és befogadóbbá válik.

A mesterséges intelligenciával támogatott oktatáshoz való egyenlő hozzáférés biztosítása minden diák számára szintén olyan kihívás, amellyel szükséges foglalkozni. Fontos biztosítani azt is, hogy minden diák társadalmi-gazdasági helyzetétől vagy lakóhelyétől függetlenül hozzáférjen azokhoz az erőforrásokhoz, amelyek lehetővé teszik a tanulást és az internetes források elérését.

Logiscoolnál gyermeked lelkes és szakértő trénerek segítségével már egészen fiatalon megismerkedhet a technológiával, a mesterséges intelligenciával és a programozás alapjaival. Nézz körbe te is a kurzusok között és találd meg azt, amelyik a legjobban illik gyermekedhez!