Breaking News

Otthonunk külső tereit nem csupán a fák, bokrok és sövények képesek egy szinttel magasabbra emelni, legyen szó esztétikáról vagy funkcionalitásról. A jól megválasztott kültéri hidegburkolatok remek megoldást jelentenek egy kis tereprendezésre, ráadásul a családtagokban és a hozzánk érkezőkben pozitív első benyomást alakítanak ki.

A kültéri burkolatok kiválasztása

Napjainkban hatalmas választék áll rendelkezésre kültéri hidegburkolat típusokból: különféle téglák, természetes kő és dekoratív beton burkolóelemek stb. Eleganciájukkal és stílusos megjelenésükkel otthonosabbá tesznek minden ingatlant, és gyakorlatilag bármilyen környezetben megállják a helyüket. leginkább a talaj, vagy valamilyen kültéri aljzat takarásaként szokták alkalmazni, de homlokzatok, lábazatok fedéseként is gyakran használják.

A kültéri kőburkolatok kiválasztásakor az esztétika mellett azonban két nagyon fontos dolgot mindenképp szem előtt tartani: a strapabírást és a biztonságot. Egyrészt hosszú évekig ellen kell állniuk a nagyobb megterheléseknek – mint pl. autós forgalomnak -, másrészt bármilyen időjárási körülmények közepette is balesetmentes közlekedést kell tudniuk biztosítani. Ezért igyekezzünk választásnál mindig amellett dönteni, amelyik a környezeti és felhasználási körülményekhez leginkább illeszkedik. Tipp: a STAR STONE minőségi, természetes kőhatású beton burkolat variációi tartós és dekoratív megoldást jelentenek a különleges otthoni légkör kialakításához.

A burkolatok szakszerű lerakása

A kültéri burkolatok szakszerű lerakása elengedhetetlen a tartós végeredmény érdekében. A különféle hibák – pl. felfagyás, repedezés – ugyanis legtöbbször a nem megfelelő burkolásra vezethetők vissza. Emellett figyeljünk az alkalmazott technikákra és a felhasznált segédanyagok minőségére is. A helyes kültéri burkolás legfontosabb lépései:

  • Felületelőkészítés
  • A ragasztő elkészítése
  • A ragasztóanyag felvitele a hordozófelületre és a burkolatra
  • A kültéri burkolólapok leragasztása (szükség esetén korrigálás)
  • Fugázás
  • Impregnálás

A kültéri burkolatok lerakását optimális esetben 5 és 25 fok között érdemes elvégezni – esős időben ne burkoljunk! A megfelelő tapadás érdekében fontos, hogy tisztítsuk meg a burkolóelemek felületét, különösen vágott burkolatok esetében.

A kültéri burkolat karbantartása

Bármennyire is strapabíró egy kültéri hidegburkolat, idővel elkerülhetetlenül megjelennek rajta a különféle szennyeződések. Első lépésben alaposan tisztítsuk meg a felületet nagynyomású mosó és / vagy megfelelő tisztítószer használatával. Hogy utóbbiból milyen fajtát használunk, azt a szennyeződések jellege határozzák meg. Ezután következhet az utólagos felületkezelés, vagyis az impregnálás a burkolat állapotának megőrzéséhez: ehhez érdemes szilikon tartalmú szert használni, miután ezek kémiai úton kapcsolódnak a burkolathoz, kvázi taszítja a vizet és piszkot.