Breaking News

A környezetvédelem, a nem megújuló energiaforrásokkal való okos gazdálkodás és a fenntarthatóság egyre égetőbb problémát jelentenek napjainkban. Keressük azokat a lehetőségeket és megoldásokat, amelyekkel gondoskodni tudunk az élő környezet megóvásáról. Az élet minden területén, így például építkezés során is egyre nagyobb figyelmet kapnak azok az eljárások, módszerek és alternatívák, amelyek kíméletesebbek a környezettel szemben. Ilyen a talajcsavar használata is, amellyel a hagyományos betonozást lehet kiváltani. Ebben a cikkben megmutatjuk, milyen (környezetvédelmi) érvek szólnak a talajcsavar mellett.

Nincs hulladék, nincsenek maradandó nyomok

A betonozás egy maradandó építészeti megoldás, amely már az elkészítése során is rengeteg hulladék termelésével jár. Ha pedig a ráépült ingatlant lebontják, a betonalapot csak további idő-, energia- és pénzbefektetés árán lehet eltávolítani (akkor sem maradandó nyomok nélkül), ami ismét rengeteg hulladék keletkezését vonja maga után.

Amikor pedig ez nem történik meg, az otthagyott betonalap gyakorlatilag hulladék, amely nincs kedvező hatással az élő környezetre, ráadásul nagymértékben rontja az adott terület összképét is.

Ezzel szemben a talajcsavarozás során nem keletkezik hulladék, s megspórolhatjuk vele a földmunkákat és a betonozást is – vagyis környezetvédelmi szempontból (is) sokkal kedvezőbb megoldás, mint a hagyományos betonalapozás.

A talajcsavarok gyorsan és egyszerűen telepíthetők anélkül, hogy maradandó nyomokat hagynánk a környezetben. Ráadásul eltávolításuk ugyanilyen egyszerű, s ugyanígy nem jár hulladéktermeléssel, sőt szükség esetén a csavarok akár át is helyezhetők egy másik területre, vagyis többször felhasználhatók.

Kíméletes az ökoszisztémával szemben

Ha talajcsavart használunk, nem lesz szükség komolyabb földmunkákra, amivel egyrészt időt, energiát és pénzt spórolunk meg, másrészt megóvjuk a terület ökoszisztémáját is, és kíméletesen bánunk magával a talajjal is.

Míg a betonozás együtt jár a talaj előkészítésével, a föld kitermelésével, ami az állat- és növényvilág megbolygatásával jár, a csavarok telepítése és eltávolítása nincs negatív hatással az élő környezetre.

Kisebb károsanyag-kibocsátás és energia-felhasználás

Ha a hulladékot vagy a hátramaradó földmennyiséget el kell szállítani betonozás során, számolnunk kell a gépek és gépkocsik károsanyag-kibocsátásával, ami egyáltalán nem segíti azt a kollektív célt, hogy a következő generációk egy élhető életteret „örököljenek” tőlünk.

Ráadásul a betonozásnak az energiaigénye is jóval nagyobb, mint a talajcsavarok telepítésének, ami összehasonlíthatatlanul gyorsabb, olcsóbb és kisebb energiabefektetést igénylő folyamat.

Kevesebb cement – kisebb szén-dioxid-kibocsátás

Napjainkban, amikor már szinte minden kapható „karbonsemleges” változatban, kevesen vannak tisztában azzal, hogy a cementgyártás az egyik legnagyobb szén-dioxid-kibocsátást okozó iparág. Vagyis a beton előállítása az egyik leginkább környezetszennyező tevékenysége az emberiségnek.

Ezen felül a cementgyártás során számos más, szintén rendkívül káros anyag is felszabadul, mint például a kén-dioxid, a nitrogén-oxid, a hidrogén-fluorid, illetve néhány nehézfém.

Természetesen a gyárak törekednek arra, hogy folyamatos ellenőrzéssel kontroll alatt tartsák és mérsékeljék a károsanyag-kibocsátást, azonban fontos tudni, hogy ezt a folyamatot teljes mértékben nem tudják visszaszorítani.

Egyet tehetünk: igyekszünk visszafogni a cementfelhasználást, ahol csak lehet – például úgy, hogy kisebb és könnyebb építmények esetén a betonozás helyett a talajcsavarok mellett tesszük le a voksot, hiszen így nem lesz szükség betonra, vagyis nem keletkezik igény cement felhasználására.

Tegyen Ön is a környezetvédelemért: válassza a talajcsavart!

Ha olyan építészeti megoldásra vágyik, amely nemcsak a pénztárcáját, hanem az élő környezetet is megkíméli, nézzen körül az Ecotrex webshopján, s válassza ki az igényeinek és elvárásainak leginkább megfelelő csavarokat! Igény esetén a szállítás mellett a telepítésről is gondoskodik az Ecotrex.