Breaking News

Frissen öntött beton vagy éppen régi, megkopott betonpadló egyengetésére van szükség? Olyan berendezést szeretne, amely egyszerűen kezelhető, mégis kifogástalan végeredményt biztosít? Adhatunk néhány tippet, mielőtt betoncsiszoló gép vásárlásra szánja el magát!

 

Milyen minőségű a csiszolni kívánt beton?

Egyik legmeghatározóbb szempont a beton minősége, hiszen nem mindegy, hogy egy 30 évvel ezelőtti, repedezett padlóról van szó, vagy éppen egy kissé megkopott gyári járófelületről. Üzemekben szinte kivétel nélkül a fényesre csiszolt betonpadlón közlekednek és szállítanak, ezért elengedhetetlen, hogy sérülés- és balesetveszély mentességet biztosítson. A kopások és mélyedések remekül egy síkba hozhatók betoncsiszoló gép segítségével, majd ezután következhet a polírozás. Látható sérülések, lyukak és dilatációk esetén először ezeket kell kezelésbe venni és kitölteni, majd gép segítségével visszacsiszolni a felülethez mérten.

Gyakoriak még a kivitelezési hibák okozta egyenetlenségek, például az úgynevezett „puha betonból” kiforduló kavicsok, amelyek lyukat hagynak maguk után, vagy éppen a porzó beton, amelynek szemcséi nem kötődnek egymáshoz megfelelően, így szó szerint szétporlik a felület. Felületkeményítő anyagokkal és betoncsiszoló gép segítségével szépen helyrehozhatók ezek a gyengébb minőségű felületek is.

 

Száraz vagy nedves csiszolásra van szükség?

Száraz betoncsiszolás esetén teljesen folyadékmentes a folyamat, azonban a szálló betonporral számolni kell. Pontosan emiatt már olyan gépeket fejlesztettek, amelyek beépített nagy teljesítményű porszívó csatlakozóval vannak ellátva, így a csiszolás megkezdése előtt kombinálható a két gép. A betoncsiszoló gép által termelt port a porszívó azonnal elszívja és tartályában raktározza, mind a csiszolás, mind a polírozás ideje alatt.

Nedves csiszolás esetén nem kell számolnunk a levegőbe jutó betonporral, azonban a felületet állandóan nedvesen kell tartani. A folyamat valamivel nagyobb kosszal jár, így a takarításra is időt kell majd szánni a fázisok között, hogy láthatóvá váljon milyen állapotban van a padló.

 

Kerül rá újabb padlóréteg?

Legyen szó végleges betonpadlóról, vagy egyenesre csiszolt beton alapzatról, amelyre például parketta kerül, a cél ugyanaz: teljesen egységesre és laposra egyengetett padló szükséges hozzá. Felújítások során nem csak a régi padlót kell felszedni, hanem az alatta fekvő ragasztó és műgyanta eltávolítása is elengedhetetlen feladat, mielőtt az újat lefektetnénk. Érdemes olyan betoncsiszoló gép mellett dönteni, ami multifunkciósan képes eltávolítani a szennyeződéseket és megújítani a beton felületét, valamint többféle tárcsával is felszerelhető. A gyémánt tárcsák csiszolás mellett képesek lehetnek matt és selyem fényű polírozásra is, ami hatalmas előny, ha a kész betonfelületet szeretnénk meghagyni végsősoron.

Ha padlócsiszolási tippekre és megbízható gépekre van szüksége, a Klindex munkatársai már több, mint 30 éve foglalkoznak ezzel a területtel, így szakértelmük és hozzáértésük páratlan az országban!