Breaking News

Ahhoz hogy megtanuljuk a JavaScript alapjait, először nem árt tudnunk, hogy mi az a JavaScript. Definíció szerint a JavaScript (JS) programozási nyelv egy objektumorientált, prototípus-alapú szkriptnyelv, amelyet weboldalakon elterjedten használnak. Ezekkel különböző funkciókat tudunk készíteni a weboldalunkra, ilyen például a gombnyomásra megtörténő színváltás például. Vagy pedig egy visszaszámláló.

Van pár olyan alapvető JavaScript (és programozási) kifejezés, amelyet mindenképp érdemes ismernünk.

Az első ilyen a változók. A változók olyan nevesített tárolók, amelyek képesek egy adott információ eltárolására. Ez az információ körülbelül bármi lehet, általában szám vagy szöveg. Olyan esetekben érdemes használni, ha bekérünk a felhasználótól egy adatot, ilyenkor ezt egy változóban tároljuk el a későbbi felhasználásra. Később elővehetjük, megvizsgálhatjuk, műveleteket végezhetünk vele, vagy akár csak kiíratathatjuk.

A következő fogalom a tömb. A tömb tulajdonképpen egy változó, csak ez nem egyetlen egy elemet fog tárolni, hanem egyszerre többet. Az előző példában egyetlen egy felhasználó adatait tudtuk eltárolni, de egy tömb segítségével akár több személy adatait is eltárolhatjuk egyetlen egy helyen. Ezeket egy sorszámmal látjuk el. Tudnunk kell, hogy melyik felhasználó hanyadik sorszámmal rendelkezik és arra kell hivatkoznunk.

A következő JavaScript-ben gyakran használt fogalom a ciklus vagy iteráció. Ez arra szolgál, hogy egy művelet vagy utasítássort többször elvégez. Ha szeretnénk tíz nevet kiíratni, akkor nem szükséges tízszer megadnunk a kiírató utasítást, elég egyszer leírnunk, majd megadnunk, hogy tízszer hajtsa végre az utasítást.

A következő JavaScript alapfogalom az elágazás. Az elágazásokat arra használjuk, hogy válaszút elé állítsuk a felhasználót vagy a számítógépet. A válasznak megfelelően csak egy irányba mehet tovább a program. Például ilyen a weboldalakon megjelenő: „Elmúltál már 18 éves?” szöveg. Ha bejelölöd, hogy igen, akkor beenged az oldalra, ha azt jelölöd, hogy nem, akkor megtagadja a beengedést.

 

Ennyi lenne a JavaScript (JS) alapjai elméletben, ha szeretnéd ezt megismerni gyakorlatban is, illetve példákkal, kódokkal szemléltetve, akkor látogass el a WEBiskola weboldalára.