Breaking News

Minden háziasszony álma egy jól berendezett és praktikus konyha. A megfelelő tervezés eredménye a hétköznapokban is jól használható főzőhelyiség, amely az étel előkészítése és elfogyasztása mellett akár a családi beszélgetések színterévé is válhat. Fontos tehát, hogy ne csak célszerű legyen a helyiség, hanem hangulatos is, ezzel támogatva a konyhatündér áldozatos munkáját! De mik szükségesek ehhez?

Multifunkcionális konyhagépek

A 20. századi konyhában már sok feladatot gépek végeznek helyettünk. Ez jelentősen megkönnyíti és meggyorsítja a háziasszony munkáját. Ha új konyhagépeket veszünk, keressük az újításokat, melyek még kényelmesebbé teszik a tennivalók elvégzését. Az egyik legnagyszerűbb találmány a mosogatógép – ezt kis költségvetés esetén is tervezzük be a konyhába. Helytakarékos megoldást biztosít az a sütő, ahol az ajtó a nyitásakor a készülék alá csúszik. De megemlíthetjük a robotporszívót is, amely egy csempézett konyhában szinte állandóan morzsamentesen tudja tartani a padlót!

Ergonomikus konyhabútor

Ugye mindenki emlékszik a lakótelepek kis konyháira, ahol az utolsó sarkot is ki kellett használni? Az egyre növekvő lakásárak mellett ma is a minél jobb térkihasználásra törekedünk, de már nem kell bemászni a szekrénybe – hanem alkalmazhatunk kihúzható fiókokat, polclifteket, forgó tárolókat. Ezek segítségével kényelmesen férhetünk hozzá a szekrény belsejében tárolt eszközökhöz, lábasokhoz, a száraz hozzávalókhoz, konyhai textíliákhoz egyaránt!

Megfelelő megvilágítás

A fény nagy úr a konyhában is. Főleg olyan helyen, ahol éles késsel dolgozunk, forró olajban sütünk – tehát csupa veszélyes munkálat, amely még veszélyesebb, ha rossz látási viszonyok között végezzük! A konyhapult világítását is tűzzük ki célul, ezt is meghálálja majd a helyi konyhatündér. A felső szekrényre ragasztott öntapadós LED szalag kiváló fényviszonyokat biztosít. Ráadásul a csík a pult teljes hosszában végigvezethető, és a fény még dizájnosabbá teszi a bútort is.

Szuper étkezőasztal

Az étkezőasztalok széles választékával is Dunát lehetne rekeszteni. Ha van lehetőségünk, akkor érdemes a kinyitható változatokat keresni. Ily módon a hétköznapokon használt 4 fős ebédlőasztal egy ünnepi vacsora alkalmával akár 8-10 főt is kényelmesen maga köré fogad. Az étkezőszékek készülhetnek műanyagból, aminek előnye, hogy könnyen takarítható. Ámde sosem fog olyan melegséget közvetíteni, mint a kárpitozott székek. Természetesen a konyhában uralkodó dizájn is befolyásolhatja, hogy végül milyen étkezőelemeket válogatunk össze.

Időtálló padlóburkolat

A konyhában tényleg mindenféle szennyeződés előfordulhat, ezért elengedhetetlen tulajdonsága a könnyű tisztíthatóság. Válasszunk strapabíró felületet, amely sokféle behatásnak ellenáll, mert érintkezhet vele törött üveg és forró edény is. Az időtállóság is fontos, hiszen általában 10 évig, nemritkán 15-20 évig is ugyanaz a konyhabútor lesz beépítve – a padlónak is bírnia kell ezt az élettartamot. Sokan a csempére esküdnek, mások már haladnak a korral és a vinyl padlókat választják.

Ahhoz, hogy saját magunk számára megálmodjuk a legjobb konyhát, tudnunk kell, hogy milyen műveleteket tervezünk elvégezni. A funkciók összeírását követően keressük fel a konyhagép gyártók és a bútorasztalosok honlapját, ahol modernebbnél modernebb inspirációkkal gazdagodhatunk, de remek ötletet meríthetünk az ANRO webáruház blogjában is.