Breaking News

A fenntarthatóság a kulcs napjaink erdőgazdálkodásához, hiszen erdők nélkül az emberek sem léteznének. Így a fára, nem csak, mint alapanyagra szükséges tekinteni, hanem mint egy komplex élőlényre, amely mind az életében, mind pedig a kivágását követően támogatja az ember mindennapjait.

Erdőgazdálkodás egy elengedhetetlen folyamat, azonban nem mindegy, hogy hogyan végzi feladatát a gazdálkodó. Amennyiben szem előtt tartja az erdő jellegzetességeit, sokszínűségét és az egészséges fejlődéshez szükséges ismérveket, akkor hosszú távon képes lesz fenntartani gazdaságát. Ennek a törekvésnek a támogatására dolgozták ki az örökerdő elméletét is.

Miről ismered fel az örökerdőt?

Annak érdekében, hogy még közelebb kerüljön az ember az erdőkhöz és megértse annak működését érdemes megismerkedni az örökerdő fogalmával. Alfred Möller fogalmazta meg az örökerdő elméletét, amely alapján a faállományt és az erdő „közösségét” egy egységes, valamint önszerveződő organizmusként írta le. Elmélete a természetközeli és a fenntartható erdőgazdálkodást emeli ki, mint követendő példát a jövő erdőgazdálkodásaként.

Mi az az örökerdő?

Mindenekelőtt érdemes tisztázni az örökerdő fogalmát. Az örökerdő nem más, mint egy folyamatos erdőborítás, amely biztosítja az erdő tájképi jellegét fakitermelés alatt is. Mindez azt jelenti, hogy a külső szemlélődő számára szinte észrevehetetlenek az erdőben zajló munkálatok.  Egy örökerdő esetében nem találkozik a túrázó vagy az erdőtulajdonos tarvágásokkal, kifosztott és letarolt területekkel, hanem az erdő képe első ránézésre változatlan.

Akkor beszélhetünk örökerdőről, ha a faállomány elegyes és vegyeskorú, azaz kisebb csemeték és „famatuzsálemek” egyaránt megtalálhatók benne. Továbbá megőrizték a holtfákat is, amelyeknek szintén nagy szerepük van az erdei ökoszisztéma fenntartásában, valamint az élőhelyek biztosításában egyaránt. A változatos erdőszerkezetnek köszönhetően pedig az erdőklíma is folyamatosan fennmaradhat.

Mi kell egy örökerdő létrehozásához?

Az örökerdők létrehozása nem egyszerű feladat, hiszen mély szakértelemre, az erdő tiszteletére és szeretetére van szükség ahhoz, hogy a gazdálkodó el tudja dönteni mely fák maradjanak és mely fák kerüljenek kivágásra.

Azonban örömteli a hír, hogy az elmúlt közel 10 évben megsokszorozódott az örökerdők száma, valamint egyre többen nyitnak a fenntartható erdőgazdálkodás, mint modern és hosszú távú megoldás felé. Az elmúlt évtizedben ötször annyi örökerdő jött létre, ami azt jelenti, hogy több, mint 100.000 hektáron zajlik az örökerdő típusú gazdálkodás.

Amennyiben erdőtulajdonosként te is szeretnél tenni a fenntartható erdőgazdálkodásért és az unokáid jövőjéért, akkor érdemes megismerkedned a King Woods csapatával, akik tevékenységeik során szem előtt tartják a fenntarthatóság alapelveit.